لک های پوستی و انواع آن
ملانین رنگدانه اصلی پوست است که توسط سلول های ملانوسیت موجود در پوست ساخته می شود. افزایش تعداد ملانوسیت ها و یا افزایش ساخت و ذخیره ملانین در آنها سبب تجمع رنگدانه در پوست و ایجاد لک های پوستی می شود.
انواع لک ها:
کک ومک ها (Freckles)
کک و مک ها ضایعات کوچک قهوه ای رنگی هستند که به صورت پراکندهدر نواحی در معرض نور آفتاب مانند روی گونه ها , بینی , پیشانی و حتی در پشت دست ها و بازوها و بالا تنه ظاهر می شوند.
درفصول سرد سال ( پاییز و زمستان ) که شدت آفتاب کمتر است این لک ها کمرنگ تر شده و در بهار و تابستان تعداد آنها افزایش یافته و پرنگ تر می شوند.
عوامل ژنتیکی در بروز کک ومک ها دخیل هستند ولی عوامل محیطی مانند نور خورشید , عوامل هورمونی مانند حاملگی و تنش های عصبی و استرس در تشدید آن کاملا موثر هستند. افراد مستعد از نظر ژنتیکی از بدو تولد این لکه ها را ندارند بلکه ازحدود 4 سالگی کک و مک ایجاد می شود و بیشتر در افراد با پوست روشن (تیپ 1 و 2 ) دیده می شود.در این افراد ابتدا تعداد کک و مک ها کم است ولی به مرور زمان و در صورتیکه فرد در صدد اقدامات پیشگیری و درمانی بر نیاید این لک ها زیادتر و پرنگ تر می شوند.
لکه های پیری (Solar Lentigo)
ضایعات پوستی قهوه ای رنگ، مسطح و با ابعادی بزرگتر از کک و مکمی باشند.این لک ها در نواحی در معرض نور آفتاب مانند روی صورت ,بازو, پشت دستها و بالا تنه شایع می باشند از این رو نقاط آفتاب (Sun spot) نام گرفته اند. معمولا شروع این ضایعات از 40-30 سالگی می باشد و با افزایش سن تعداد و اندازه آنها بیشتر می شود.
بسیاری از مردم به اشتباه آنها را لکه های کبدی می نامند اما اساسا ارتباطی با مشکلات کبد ی ندارد .
ملاسمایا ماسک حاملگی (Melasma)
ملاسما نوعی ضایعه پوستی است که با لک های قهوه ای با اندازه بزرگتر از کک و مک بروز می کند که بیشتر در نواحی در معرض آفتاب مانند پیشانی , گونه , لب فوقانی و چانه ایجاد می شود.
اغلب در خانم ها دیده می شود اما در 10 درصد موارد در مردان نیز دیده می شود.
زمینه های ژنتیکی در بروز این ضایعات دخیل هستند اما عللی همچون حاملگی , قرص های ضد بارداری , اختلال عملکرد تیروئید , مصرف داروهای ضد تشنج و نور خورشید در ایجاد آن نقش مهمی ایفا می کنند.
در حاملگی بیشتر در سه ماهه دوم و سوم بارداری دیده می شود و معمولا پس از اتمام بارداری این ضایعات به آهستگی و پس از چند ماه از بین می روند. اما گاهی در برخی افراد , خصوصا افراد با پوست تیره تر, این لکه ها بر روی پوست باقی می مانند.
در برخی خانم ها این ضایعات در دوران قبل از قاعدگی به سبب بالا بودن هورمون های خونی تشدید می شود.
گاهی ضایعات ملاسما عمقی تر هستند و نیاز به درمان های مداوم تری نسبت به سایر لک ها می باشند.
درمان لک ها
بهبود لک ها عموما نیازمند زمان بوده و در بسیاری از موارد حدود 3 تا 6 ماه طول می کشد . جهت درمان پروتکل های درمانی مختلفی وجود دارد که معمولا ترکیبی از محصولات موضعی ، میکرودرم ابریژن، مزوتراپی و میکرونیدلینگ می باشد.
پروتکل درمانی بر اساس پوست هر فرد، نوع لک و مدت زمان ماندگاری لک متفاوت است از این رو در کلنیک ایرانا پروتکل درمانی هر فرد طی ویزیت و مشاوره اولیه توسط پزشک و مشاوران با تجربه زیبایی برای هر فرد تعیین می گردد تا افراد نتیجه مطلوبی از درمان خود بگیرند.
درباره این سایت